A Hyundai bemutatta a robotika és a metaverzum jóvoltából új, „messzebbre érő ember” névre hallgató, metamobilitási koncepcióját.

Az „emberiséget szolgáló fejlődés” jövőkép által vezérelve a Hyundai olyan jövőt álmodik meg, amelyben robotok segítik az emberiséget. A CES 2022 kiállításon ismertettük új generációs robotikai elképzeléseinket, amelyek segítségével a fizikai korlátokon és a képzelet határain túllépve a virtuális térre is kiterjesztjük mobilitási szerepünket – ezt nevezzük metamobilitásnak.

Tekintse meg a Hyundai jövőképét.

Messzebbre érő ember.

A 'messzebbre érő ember' tematikájához igazodva a Hyundai prezentációi azt a kérdést járták körbe, hogy a vállalat robotikai üzletága hogyan tudja elősegíteni a jövőbeli mobilitás irányába mutató paradigmaváltást, amelynek keretében a klasszikus közlekedési eszközökön túllépve megvalósítható az emberiség korlátok nélküli mozgási szabadsága.

Robotika.

Dolgok mobilitása.

A robotika kulcsfontosságú szerepet játszik abban az átalakulási folyamatban, amelynek eredményeként a Hyundai intelligens mobilitási megoldások szolgáltatójává válik. Miután megvásároltuk a Boston Dynamics robotikai innovációs vállalatot, azzal a céllal összpontosítottunk a fejlett robotika fejlesztésére, hogy egy sor mobilitási megoldással tehessük tartalmasabbá az emberek életét. Meglátásunk szerint a robotika és a mobilitás egymást kiegészítő területek, amelyek kölcsönösen felgyorsítják egymás fejlesztését. A két terület együtt szinergikus kapcsolatot alkot, ami nem csupán megnövelt üzleti értéket teremt, de az emberiséget szolgáló fejlődéshez is hozzájárul, kezdve a robotika alapú dolgok mobilitása (MoT) ökoszisztémával.

Embereket és tárgyakat a képzelet határain túl, korlátok nélkül mozgató robotok.

A CES 2022 szakkiállításon a Hyundai Motor standja megmutatta, hogy a robotok hogyan tehetik fejlettebbé a mobilitást a való világban, a négylábú Spot® robottól kezdve a PnD személyes mobilitási modulig, az L7 mikro-mobilitási modelltől az excenteres kerekekkel szerelt MobED kisméretű mobilitási platformig. A négy robotmodellt az egyes modulokhoz optimalizálták, azok különleges előnyeiről monitorok tájékoztatják a látogatókat.

Spot®.

A Spot® egy fokozottan mozgékony, négylábú robot, amely karral, illetve kamerával is felszerelhető. Páratlan mobilitásának köszönhetően képes automatizált, rutinszerű ellenőrző feladatok végrehajtására, adatok biztonságos, pontos és gyakori rögzítésére.
A Boston Dynamics és a Hyundai együtt olyan jövőt álmodott meg, amelyben az emberek és a robotok együtt dolgozva fokozzák a biztonságot, a termelékenységet és az életminőséget.

Atlas.

Az AtlasTM egy kétlábú, humanoid robot, amelyet fejlett vezérlő rendszere és ultramodern hardverje olyan teljesítménnyel, illetve egyensúlyozó képességgel ruház fel, aminek köszönhetően az emberekhez hasonló mozgékonysággal bír.

Plug & Drive (PnD) és Drive & Lift (DnL).

A Hyundai Plug & Drive (PnD) és Drive & Lift (DnL) moduláris platformjait is bemutatta, mint a korlátok nélküli MoT ökoszisztéma mindent magukban foglaló megoldásait, amelyben a hagyományosan mozgásképtelen dolgok – az apró tárgyaktól a közösségi terekig – mozdíthatóvá válnak, köszönhetően a vállalat robotikai technológiáinak.

MobED

Mobil excentrikus droid (MobED).

A mobil excentrikus droid (MobED) kisméretű mobilitási platform a DnL modult alkalmazza: egy olyan, excenteres kerék mechanizmust, amely egyetlen egységben tartalmazza a hajtást, a kormányzást és a fékrendszert. A MobED minden egyes kerekénél egy-egy DnL modult alkalmaz, amelyek képesek felemelni és leereszteni a platformot. Így az vízszintes maradhat, miközben a MobED egyenetlen terepen halad, vagy alacsony akadályokon – például lépcsőkön vagy fekvőrendőrökön – kel át.
 
 1. Intelligens kialakítás.

  A MobED innovatív szerkezeti kialakítással rendelkezik. Lapos, négyszögletes padlója négy nagy átmérőjű keréken nyugszik. Ezek mindegyike különálló felfüggesztést kapott, ami ferde, illetve egyenetlen útfelületen is lehetővé teszi a szerkezet optimális elhelyezkedését és stabil mozgását. Ennek a felfüggesztésnek köszönhetően a platform szabadon módosíthatja tengelytávját, illetve kormányszögeit, és ennek köszönhetően bonyolult városi környezetben is fennakadás nélkül juthat előre.

 1. 1
 1. Műszaki adatok.

  A MobED 67 cm hosszú, 60 cm széles és 33 cm magas, tömege 50 kg. A tengelytáv nagy sebességű haladásnál az optimális stabilitás érdekében 65 centiméterre nyújtható, míg ha bonyolult környezetben kell kis sebességű manővereket végrehajtani, 45 centiméterre csökkenthető. A jármű legnagyobb sebessége 30 km/óra, a 2 kWh kapacitású akkumulátor egyszeri feltöltése négy óra üzemidőt tesz lehetővé.

 1. 1
 1. Stabilizálás.

  Az excenteres mechanizmusra épülő magasságszabályozás a környezethez alkalmazkodva állítja be az egyes kerekek magasságát, ezáltal mindig stabilizálja a karosszériát. A MobED 12 colos, felfújható kerekei hozzájárulnak az ütések és rezgések elnyeléséhez.

 1. 1
 1. Változatos felhasználási területek.

  A Hyundai emellett a MobED idegenvezető koncepcióját is bemutatta, amely a platformra szerelt kijelzővel vonja magára az emberek: például egy turistalátványosság látogatóinak a figyelmét.

 1. 1
A MobED platformot azzal a kettős céllal fejlesztettük ki, hogy egyrészt túlléphessünk a jelenleg elérhető, beltéri segítő és kiszolgáló robotok korlátain, másrészt a platform a lehető legteljesebb használati értéket kínálja városi környezetben. Ennek érdekében nagyságrendekkel javítottunk a szerkezet mozgékonyságán. Közben arra is aktívan keressük a választ, hogy a MobED potenciális felhasználói hogyan terjeszthetik ki a technológiához kapcsolódó igényeiket és felhasználási területeiket.

- Dong Jin Hyun - a Hyundai Motor Group robotikai laboratóriumának vezetője -

Metamobilitás

A metamobilitás megvalósítása.

Az új mobilitás élén járó Hyundai újabb fontos lépést tett előre a CES 2022 kiállításon. Chang Song, a Hyundai Motor Group elnöke, a vállalat közlekedés-mint-szolgáltatás (TaaS) részlegének igazgatója bemutatta a vállalat új 'metamobilitási' koncepcióját. Ennek keretében a Hyundai olyan, intelligens eszközök és a metaverzum közötti, úttörő kapcsolatot kíván létrehozni, amely a virtuális valóságra (VR) terjeszti ki a mobilitás szerepkörét, lehetővé téve az emberek számára, hogy leküzdjék a térbeli és időbeli mozgás fizikai korlátait.

Helyettes élmény.

A virtuális világban nem lehetünk ott tényleges testi valónkban. Nem léphetünk be a metaverzumba, nem kezdhetjük el átrendezni a dolgokat. Ugyanakkor a SPOT és más barátok segítségével mégis tartalmas élményt kínál a metaverzum. „Helyettesítő robotok sora vár ránk a metaverzumon kívül.” – mondta Song elnök úr. „Ők képviselnek bennünket, reagálva testünk és szemünk mozgására.” Így az emberiség új valóságokat érhet el, köszönhetően a helyettesítő ’jelenléti’ élményeknek.
 

A CES

A CES a világ legjelentősebb technológiai rendezvénye.

Az első szórakoztató elektronikai kiállítást 1967-ben rendezték New York városában, 250 kiállítóval és 17 500 látogatóval. A CES azóta több mint tízszeresére nőtt; ma hagyományos és nem hagyományos technológiai iparágak egyaránt képviseltetik itt magukat. Szórakoztató elektronikai hardverek, tartalmak, technológia-szolgáltató rendszerek és egyéb megoldások gyártói, fejlesztői és beszállítói vesznek részt a kiállításon. A CES keretében emellett szakmai konferenciát is rendeznek, ahol az üzleti világ vezetői és úttörő gondolkodói az iparágat leginkább érintő kérdésekről beszélgetnek.

A Hyundai a CES kiállításon.

A Hyundai bemutatja teljes robotkínálatát, a közelmúltban leleplezett mobil excentrikus droidtól (MobED) kezdve a Boston Dynamics Spot® és Atlas™ robotjaiig. Emellett a Hyundai Motor standjának (Las Vegas kiállítási központ, nyugati #5818 csarnok) látogatói január 5-8. között robotikai bemutatókat és táncelőadásokat is megnézhetnek.