Együttműködés a Healthy Seas szervezettel.

A Hyundai büszkén működik együtt a Healthy Seas civil szervezettel. Az emissziómentes mobilitási megoldások fejlesztése iránt elkötelezett Hyundai és a tengeri ökoszisztémák védelme terén felbecsülhetetlen tapasztalattal rendelkező Healthy Seas egyaránt arra törekszik, hogy a világot élhetőbb, jobb hellyé tegyük az elkövetkező generációk számára.

Közös erővel az óceánok védelméért.

A világtengerek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földi élet fenntartásában, ám folyamatosan veszélynek vannak kitéve. A Hyundai a Healthy Seas szervezettel együttműködve járul hozzá a tengerek műanyagoktól és halászati hulladékoktól való megtisztításához. Az ENSZ által kiadott jelentés becslése szerint évente több mint 580 millió kilogrammnyi halászfelszerelés kerül az óceánokba: ez teszi ki a tengeri hulladékok egy tizedét.
A Ghost Diving búvárja tengeri hulladékot gyűjt össze a víz alatt.
Michael Westreicher | Ghost Diving

Segít a bajban: a Healthy Seas tevékenységei.

A Healthy Seas tevékenységei három fő részre bonthatók. Önkéntes búvárok segítségével szabadítják meg a korallszirteket és hajóroncsokat a beszakadt halászhálóktól, más néven 'szellemhálóktól'. Emellett iskolákban szerveznek oktatási programokat, hogy elmagyarázzák a gyermekeknek, miért fontos az óceánok tisztán tartása. Végezetül halászokkal és tengerparti közösségekkel együttműködve igyekeznek megelőzni, hogy a halászhálók hulladékgyűjtő telepekre vagy a tengerekbe kerüljenek.
 1. A Ghost Diving két búvárja újrahasznosításra szánt, beszakadt halászhálót emel ki a tengerből.
  Fotó: Cor Kuyvenhoven | Ghost Diving

  Halászhálók kiemelése a vízből.

  A Hyundai és a Healthy Seas a Ghost Diving jótékonysági szervezet önkéntes búváraival együttműködve emelik ki a korallszirtekről és hajóroncsokból a beszakadt halászhálókat. Ezek a 'szellemhálók' évtizedeken át jelentenek halálos fenyegetést a tengeri élővilág számára. A tengeri hulladékok eltávolítása révén a Healthy Seas biztosítja az egészséges tengeri ökoszisztéma túlélését, így biztosítva a fenntartható jövőt.
 1. 1
 1. A Healthy Seas egy környezetvédelmi oktatási programon részt vevő önkéntese egy diákkal.
  Fotó: Cor Kuyvenhoven | Ghost Diving

  Iskolalátogatások.

  A Healthy Seas óceánvédelmi erőfeszítéseiben fontos szerep jut a tájékoztatásnak, oktatásnak. A szervezet helyi iskolákban szervezett képzéseken keresztül igyekszik elmagyarázni a gyermekeknek, hogy miért fontos az óceánok tisztán tartása. A fiatal generáció tagjai megismerkednek a tengeri szennyezés tengeri élőlényekre és emberekre káros hatásaival, ami remélhetőleg hozzájárul az óceánok szennyezésének megelőzéséhez.
 1. 1
 1. A Healthy Seas hajója, tele a tengerből kiemelt hulladékkal.
  Fotó: Veronika Mikos | Healthy Seas

  Együttműködés a halászokkal.

  A Healthy Seas halászokkal, halgazdaságokkal és helyi közösségekkel együttműködve igyekszik megelőzni, hogy a halászhálók hulladékgyűjtő telepekre vagy a tengerekbe kerüljenek. Együtt próbálnak megoldást találni a halászhálók felelősségteljes hulladékkezelésére.
 1. 1

76 tonna szemét kiemelése Ithaka vizeiből.

A Hyundai és a Healthy Seas első közös hulladékmentesítési programja a görögországi Ithaka közelében, az óceánok világnapján (2021. június 16.) vette kezdetét. A Healthy Seas a Hyundai segítségével hajtotta végre fennállásának legnagyobb hulladékmentesítési programját, amellyel a helyi közösséget támogatva hozzájárultak Ithaka szépségének helyreállításához. Az ambiciózus projekt megvalósítását a Hyundai és a Healthy Seas közötti együttműködés tette lehetővé. 
 1. Elhagyatott halgazdaság a görögországi Ithakában, légi felvételen.
  Fotó: George Lilas | Odyssey

  Elhagyatott halgazdaság.

  Miután a halgazdaságot 2012-ben üzemen kívül helyezték, a hátrahagyott tenyésztő ketrecek, hálók és egyéb felszerelés hulladékként szennyezte a természeti környezetet.
 2. Az elhagyatott halgazdaságból származó hulladékot kisodorta a víz az ithakai tengerpartra.

  A ciklon pusztítása.

  2020-ban ciklon sújtott le Ithakára. A vihar leszakította a visszamaradt hálókat és ketreceket, műanyag csöveket, hálókat, köteleket és bójákat szórt szét a vízben.
 3. Türkiz tengeröböl a görögországi Ithaka szigetén.

  Ithaka szépségének a helyreállítása.

  A Hyundai segített a Healthy Seas szervezetnek megvalósítani fennállásuk legnagyobb hulladékmentesítési projektjét. Az együttműködés keretében műszaki búvárokat, helyi civil szervezeteket, vállalkozásokat és lakosokat vontak be a projektbe.

  BBC dokumentumfilm: Ithaka vizeinek a megmentése.

  A projektet a BBC dokumentálta, beszámolva a hulladékmentesítés történetéről, annak környezeti hatásáról, valamint a számos együttműködő fél közötti, összehangolt munkáról. A dokumentumfilm 7 perces, vágott változatának megtekintéséhez alább kattintson a lejátszás gombra.

  Ithaka vizeinek megtisztítása az elsüllyedt hálóktól és egyéb halászati felszereléstől.

  A csapat 76 tonnányi hulladékot emelt ki a tengervízből, illetve szedett össze a partról és a strandokról. A hulladék eltávolításán kívül a Ghost Diving szervezet búvárai – köztük Erik Wurz, a wageningeni egyetem tengerbiológusa – tudományos kutatásokat végeztek, hogy megállapítsák, milyen hatást gyakorolt a szennyezés a helyi környezetre. Ez volt a Healthy Seas fennállásának legnagyobb hulladékmentesítési projektje.
  A Healthy Seas önkéntesei által kiemelt hulladékok bezsákolva várnak az elszállításra a görögországi Ithakában
  Fotó: Veronika Mikos | Healthy Seas
  Michael Cole - a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója
  A Hyundai tevékenységeit a céltudatosság vezérli. Tisztában vagyunk azzal, hogy az újrahasznosítás és a fenntarthatóság nem divatirányzatok, hanem a társadalom alapvető létszükségletei. Amellett, hogy a szárazföldön zéró károsanyag-kibocsátású mobilitási megoldásokat dolgozunk ki, a tengerek törékeny ökoszisztémájának a megóvását is a szívünkön viseljük. Meggyőződésünk, hogy a Healthy Seas szervezettel folytatott együttműködésünk révén jelentős eredményeket érhetünk el.

  - Michael Cole - a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója -

  Hulladékból ruhanemű: újrahasznosított nejlonfonalat használ a Hyundai.

  A partnereivel folytatott együttműködések révén a Healthy Seas hozzájárul a műanyag hulladékok újrahasznosításához, körkörös gazdaságban történő felhasználásához. A visszanyert halászhálókból és egyéb műanyag hulladékból újrahasznosított nejlonszál: ECONYL® készül, amely új termékek alapanyaga lehet. Ezt az anyagot autóiban kívánja felhasználni a Hyundai. Első lépésként az IONIQ 5-höz ECONYL® rostokból gyártott padlószőnyegek rendelhetők.

  A Healthy Seas és a Hyundai további projektjei.

  A Healthy Seas a Hyundai Motor Europe támogatásával tovább bővíti tevékenységeinek körét, hogy együtt még többet tehessenek. A kihívás hatalmas, a kockázat valós, ám a küldetés egyértelmű: megszabadítani a világtengereket a szellemhálóktól, és értékkel ruházni fel a hulladékot. Íme, néhány projekt, amelyet a partnerek a közeljövőben terveznek megvalósítani.
  Map of all Hyundai Healthy Seas activities in Europe

  Healthy-Seas-newcastle

  Healthy-Seas-norderney

  Healthy-Seas-sylt

  Healthy-Seas-amsterdam

  Healthy-Seas-milan

  Healthy-Seas-dunkerque

  Healthy-Seas-lampedusa

  Healthy-Seas-costabrava

  Healthy-Seas-ithaca

  Healthy-Seas-valencia

  Healthy-Seas-tossadelmar2